De Zwinhoeve

21139 keer bekeken

Op zoek naar gezelligheid voor het hele gezin? Dat vind je op familiecamping de Zwinhoeve! De camping ligt direct aan het natuurgebied het Zwin, in het pittoreske plaatsje Retranchement.  Wie weet krijg je nog wel bezoek van een ooievaar, want die zijn bij ons vaste gast! Want zij komen uit dit prachtige natuurgebied.

Sanitair
Wij beschikken ook over 12 comfort plus plaatsen. Deze plaatsen hebben naast de luxe van een comfortplaats ook een eigen verwarmd sanitairunit. Een cabine met je eigen badkamer met douche, toilet, wastafel en afwastafel. Onze comfortplus plaatsen zijn verder voorzien van 10 ampére electriciteit, water, waterafvoer en kabel tv!

Natuurreservaat Het Zwin
Het Zwin ligt op de grens van Nederland en België. Het Zwin ligt tussen Knokke en Cadzand en is circa 128 hectare groot. Bij vloed kan het Noordzeewater het natuurreservaat binnendringen via een ´slufter´: een schorrengebied achter een duinenrij gelegen en via een geul in open verbinding met de zee. Het Zwin kent veel overgangen: van zout naar zoet, van klei naar zand, van laag naar hoog, en van nat naar droog. De natuurlijke dynamiek is groot: met storm en springtij staat het gehele gebied blank. De lagere delen lopen dagelijks onder met vloed. Aanzanding en erosie treden voortdurend op. Het Zwin was ooit een zeearm van de Noordzee. Bekende steden als Brugge, Damme en Sluis konden via het Zwin vanuit zee worden bereikt. Juist die toegankelijkheid bezorgde deze steden in de Middeleeuwen grote rijkdom. Verzandingen van het Zwin leidden ertoe dat de stroomgeul niet meer te bevaren was. Een groot deel van het reservaat is ontoegankelijk voor het publiek. De rust- foerageer- en broedplaatsen zijn deels te bezichtigen op de wandeldijk bij Knokke. Het Belgische deel is bereikbaar via het vogelpark, waarvoor toegang geheven wordt. Aan de Nederlandse kant heeft ’t Duumpje een bezoekerscentrum. In het Zwin kun je ook 40.000.000 jaar oude haaientanden vinden en bij eb kun je naar Knokke wandelen.

Zwin fietsroute
Deze tocht (39 Km) voert langs de duinen, de botanische unieke Zwarte Polder, vogelbroedplaatsen en het natuurgebied het Zwin.
De geschiedenis van Sluis en de kustplaatsen in West Zeeuws-Vlaanderen staat voor een belangrijk deel in nauwe relatie met de geschiedenis van het Zwin. Het Zwin gold tot de verzanding, rond 1400, als dé vaargeul naar Brugge. Door de verzanding was eerst Brugge en daarna Damme niet meer bereikbaar en toen namen Sluis en Sint Anna ter Muiden de functie als haven over.
Ook belangrijk voor deze streek zijn de vestingwerken die door o.a. prins Maurits zijn gebouwd. In de 80-jarige oorlog waren de Spanjaarden heer en meester in het rijke Vlaanderen (inclusief Brugge). Maurits bouwde daarom rond de ingang van het Zwin een aantal vestingen om de scheepvaart naar Vlaanderen te beletten. Zo werd de concurrentie van Brugge uitgeschakeld.

Wandelroute ’t Zwin
Deze wandelroute brengt je van Cadzand-Bad naar Retranchement, onderweg passeer je natuurgebied het Zwin. De gemoedelijke familie badplaats Cadzand-Bad heeft als buren het Zwin, Cadzand-dorp en Retranchement. Het Zwin was in de 18e eeuw een machtige zeearm met aan de oever een reeks stadjes waar volop handel werd gedreven. Het Zwin is nu bekend om zijn prachtige flora en fauna. Een andere sensatie in de omgeving van Cadzand en Retranchement is het vinden van een eeuwenoude haaientand. Bij elke omwoeling van het zand komen er weer een aantal naar boven.
Iets landinwaarts ligt Cadzand-dorp. Een nog goed herkenbaar middeleeuws ringdorp met in het midden de gotische kerk uit de 14e eeuw. Cadzand-dorp is één van de 6 plaatsen op de wereld waar de vredesvlam eeuwig brandt.
Retranchement is het meest zuidwestelijke kustdorp van Nederland. Het is in 1604 gesticht door Prins Maurits met het doel de aanvallers vanaf het Zwin te weren. De authentieke aarden vestingwallen met het Fort Nassau zijn zeker de moeite waard. Tijdens deze wandelroute maak je o.a. kennis met De Sluuswachter, Schotse Hooglanders en Prins Maurits.

Voor meer informatie bezoekt u onze website! 

Camping info

De Zwinhoeve
Duinweg 1
4525 LX  Retranchement,  Zeeland

Honden toegestaan

Gerelateerde campings